Hoe maak je een stripverhaal?

Wat komt er allemaal bij kijken als je een stripverhaal wilt maken? Leer het door achter de schermen te kijken bij striphelden als Epic Eddy en Belly & Ames. Hoe gaan jouw striphelden heten?

Er gaat best veel tijd zitten in het maken van een stripverhaal. Maar hoeveel exact? Dat hangt af van een aantal keuzes, die ik in dit artikel allemaal zal behandelen:

  • Je idee of concept 
  • Het verhaal
  • De uitvoering

Je idee of concept

schetsen strip

schetsen voor de strip Epic Eddy

Beeld waarin het concept achter Epic Eddy deels wordt gevisualiseerd

Het maken van een strip begint met een idee. Over hoe je nou precies op een idee komt, schrijven we binnenkort een blog. Maar als het gaat om een idee voor een stripfiguur? De tip van Studio Edward Kobus: Ga lekker schetsen!

Schetsen in kleur voor verschillende stripfiguurtjes

Door te schetsen kun jij je ideeën al snel vertalen naar iets wat je echt kunt zien. Het idee dat eerst alleen in jouw hoofd bestond, wordt nu ineens werkelijkheid op papier. Als jouw idee voor een stripverhaal over een superheld gaat, dan kun je nu bedenken en uitwerken hoe die superheld er uit moet komen te zien. Heeft hij een cape en is hij gespierd? Of hebben we misschien te maken met een atletische dame?

Uitgewerkt idee voor Epic Eddy, hierin is de hele stijl en de tone of voice al verwerkt.

Hoe complex en lang wordt het verhaal?

Maar een stripheld alleen maakt het concept nog niet compleet. Prangende kwesties moeten worden beantwoord: Kan onze nieuwbakken stripheld vliegen? Is er sprake van superkrachten? Waar woont deze figuur, hoe ziet zijn of haar wereld er uit?

Het is aan te raden om je stripfiguur en de wereld waarin die leeft goed uit te werken. Ontwerp zijn karakteristieke kenmerken. En beeld ook zijn leefwereld uit. Bedenk waar hij of zij vandaan komt, wat voor kleren er bij je stripheld passen en of hij of zij een brildrager is.

Let ook op de stijl waarin jij je strip gaat uitvoeren. Experimenteer met lijndiktes en kleur. Bedenk of je schaduwen wilt toevoegen of juist niet. Moet je stripfiguur door prachtig mooi vormgegeven werelden lopen, of kun je ook toe met alleen een blauwe lucht en simpel getekende huisjes?

Het verhaal

Nu je bedacht hebt hoe je stripheld eruitziet en waar die uithangt, wordt het tijd dat je personage iets gaat beleven. Je moet een verhaal bedenken! Als je niks kunt verzinnen dan heb je hier misschien iets aan: Bedenk iets wat je zelf hebt meegemaakt en ga dan verzinnen hoe jouw stripheld met die situatie zou zijn omgesprongen.
Bijvoorbeeld: Je bent kortgeleden uitgegleden over een bananenschil (dat overkomt ons allemaal wel eens) en iedereen op straat zag het gebeuren. Zelf kreeg je misschien een rood hoofd en schaamde je enorm. Maar wat zou jij gedaan hebben als jij de superheld was die je hebt bedacht? Zou je alle bananen vernietigen zodat niemand ooit meer over een bananenschil zou kunnen uitglijden? Of zou je supersonische schonen uitvinden die bananenschillen kunnen detecteren? Het kan niet gek genoeg in een stripverhaal!

Het scenario
Wanneer er een idee is voor een verhaal, zal dat moeten worden uitgeschreven. In het scenario staan de inhoud van de praatwolken. Maar ook de omschrijving van wat er allemaal in beeld komt. Per stripplaatje schrijf je op wat er in moet komen te staan op het gebied van tekeningen en tekst.

Voorbeeld van een storyboard

Storyboard
Als het scenario klaar is, zou je direct kunnen beginnen met het tekenen van de strip. Maar… Hoe weet je nou de pagina-indeling eruit komt te zien? En wanneer kies je nou voor een groot plaatje, en wanneer voor een kleine?
Ga daarom eerst je verhaal uitschetsen voor je gaat tekenen. Je kunt bijvoorbeeld een storyboard tekenen. Dat is je stripverhaal maar dan schematisch. Hierin kun je al je aanwijzingen kwijt over wat er per plaatje moet worden uitgebeeld in de strip.

De uitvoering

Tekenen
Eindelijk kun je echt aan de slag. Op basis van de schetsen en je storyboard teken je met potlood het hele verhaal. Veel tekenaars tekenen hun strip twee keer groter dan het eindresultaat. Door groter te werken kun je meer details verwerken in je beeldverhaal. Het maakt het allemaal wat makkelijker.

Van schets naar pentekening

Inkten en kleuren
Als je stripverhaal met potlood is getekend, is hij nog niet helemaal geschikt voor je lezers. Het mooiste resultaat krijg je, als je die potloodlijnen overtrekt met inkt. Dit noemen we inkten. Het best kun je hiervoor een fineliner gebruiken. Je krijgt dan mooie strakke lijnen die je verhaal goed leesbaar maken. Als alle lijnen in inkt staan, kun je de potloodstrepen weggummen.

inkten strip

Het inkten van een potloodtekening voor een strip

Kies je voor kleur of zwart-wit?

Wil je een stripverhaal in kleur? Bedenk dan goed hoe je het wil inkleuren. Waterverf bijvoorbeeld, kun je het best aanbrengen voor je met inkten begint.  

Epic Eddy, uitgevoerd met waterverf

Waar je verder nog rekening moet houden
Tekstballonnen zijn redelijk essentieel in een strip. Aan de hand van het scenario weet je hoe groot ze worden en bij je schetsen heb je kunnen bepalen waar ze ongeveer moeten staan.

Er zijn tekenaars die eerst de tekeningen zonder tekstballonnen uitwerken. Zij plakken later de ballonnen over de tekeningen heen. 

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vorm zonder spraakbalonnen, met de tekst onder de afbeelding, zoals bij Belly & Ames

Andere tekenaars tekenen de ballonnen direct in. Dat scheelt overbodig tekenwerk, maar het wordt moeilijker om later de tekstballon toch nog ergens anders te plaatsen.

Veel werk, maar wel leuk!

Er komt best veel kijken bij het maken van strips. En voordat je strip af is, ben je al snel heel wat tijd verder. Maar het leuke is: die tijd vliegt voorbij. Strips maken is namelijk enorm leuk om te doen. Je mag je eigen fantasie op de loop laten en bijna alles wat je kunt verzinnen is mogelijk. En hoewel je misschien lang onderweg bent, is het ontzettend mooi om te mogen zien hoe wat als een idee begon, uiteindelijk vorm krijgt.

Wil jij Studio Edward Kobus inzetten voor het maken van een strip? Of wil je simpelweg meer informatie? Ga dan snel naar onze dienstenpagina ‘Strips & storyboards’.

Tags: , , , ,
Geplaatst op: januari 10, 2020
My 2014 sneakers

credits Studio Edward Kobus

credits wordpress